ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΦΑΣΙΣΜΟ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΦΑΣΙΣΜΟ

 

24/02/09:Επίθεση με χειροβομβίδα εναντίον του Στεκιού Μεταναστών και των γραφείων του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, στα Εξάρχεια.

05/07/09:Βομβιστική επίθεση κατά του αριστερού στεκιού «Σφεντόνα» ,στην Θεσσαλονίκη

09/07/09: Επίθεση 15-20 ακροδεξιών με μολότοφ, φωτοβολίδες και καπνογόνα στην κατάληψη στέγης Βίλα Αμαλίας (Ορμητήριο των επιτιθέμενων ήταν η πλατεία Αγίου Παντελεήμονα, όπου μισή ώρα νωρίτερα οι συγκεντρωμένοι ρατσιστές είχαν συνομιλία με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Χρήστο Μαρκογιαννάκη.)

21/07/09:Επίθεση με 3 μολότοφ στο βαγόνι που στεγάζει το αυτοδιαχειριζόμενο βαγόνι του ραδιοφώνου radio revolt

04/08/09:Επίθεση στο radio revolt με πυρκαγιά μικρής έκτασης

13/09/09:Επιδρομή στην κατάληψη Rosa Nera στα Χανιά

02/11/09:Επίθεση με μολότοφ στην κατάληψη Λέλας Καραγιάννη

23/11/09:Επιδρομή και καταστροφή καταστημάτων Αράβων στον Ν. Κόσμο. Υλικές ζημιές, κλέψιμο ταμείου και σοβαρός τραυματισμός 3 μεταναστών

24/11/09:Εκρηξη ισχυρής βόμβας  στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο Buena Ventura

16/12/09:Επίθεση στο κοινωνικό Στέκι Μεταναστών στα Χανιά

18/12/09:Γκαζάκια στην κατάληψη του Βοτανικού Κήπου στην Πετρούπολη

18/12/09:Επίθεση στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Δυτικών Συνοικιών (Στέκι στα Δυτικά).Το αποτέλεσμα είναι υλικές ζημιές

23/12/09:Εμπρηστική επίθεση στον αυτοδιαχειριζόμενο χώρο «Αγρός» στο Ίλιον με αποτέλεσμα υλικές ζημιές.

24/02/10:Νεοναζί χαράζουν με ξυράφι αγκυλωτό σταυρό στο χέρι φιλολόγου που προσφέρει δωρεάν μαθήματα σε μετανάστες.

09/05/10:Επίθεση με ρίψη μολότοφ μέσα στο Στέκι στα Δυτικά την ώρα που μέσα βρισκόταν ένας άνθρωπος. Από την επίθεση προκλήθηκε πυρκαγιά.

04/06/10:Επίθεση με κράνη και ξύλα στο Στέκι στα Δυτικά.

20/10/10:Ρατσιστική επίθεση εναντίον 52χρονου Πακιστανού στο Αιγάλεω

23/10/10:Εμπρησμός αυτοδιαχειριζόμενου στεκιού στο Ρέθυμνο

30/10/10:Απόπειρα εμπρησμού σε τζαμί στην πλατεία Αμερικής από νεοναζί της Χρυσής αυγής

5/11/10:Επίθεση σε αντιρατσιστικό φεστιβάλ στην Λάρνακα κατά την διάρκεια της οποίας  τραυματίστηκαν περισσότεροι από 10 άνθρωποι που βρισκόντουσαν στην εκδήλωση μεταξύ των οποίων  ένας Τουρκοκύπριος που μαχαιρώθηκε από τους φασίστες και ένας Παλαιστίνιος μετανάστης χτυπήθηκε σοβαρά από 30 περίπου φασίστες (αλλά χάθηκε μετά πιθανότατα γιατί δεν είχε χαρτιά και δεν θα μπορούσε να καταγγείλει τον ξυλοδαρμό του)

09/11/10: 20-25 άτομα φωνάζοντας φασιστικά συνθήματα εκτοξεύουν βόμβες μολότοφ στο βαγόνι που στεγάζει το αυτοδιαχειριζόμενο ραδιόφωνοradio revolt προσπαθώντας παράλληλα να εγκλωβίσουν τα 5 άτομα που βρισκόντουσαν μέσα στο βαγόνι κλείνοντας τους την πόρτα. Το εσωτερικό του βαγονιού  καταστράφηκε από την πυρκαγιά που προκλήθηκε αλλά το radio revolt συνέχισε να εκπέμπει.

20/11/10:Εμπρηστική επίθεση σε γραφείο αλλοδαπών και καταστροφή αυτοκινήτου ενός οικονομικού μετανάστη στο Ηράκλειο.

21/12/10:Εμπρηστική επίθεση στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Δυτικών Συνοικιών

10/05/11:Με αφορμή τη δολοφονία 44χρονου στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποιείται πογκρόμ εναντίον μεταναστών από φασίστες-εθνικιστές

 

Τα γεγονότα αυτά που αναφέρονται στο χρονολόγιο είναι κάποια μόνο από τα πολλά παρόμοια που έχουν συμβεί, τα οποία όμως δεν είναι ευρέως γνωστά καθώς οι ειδήσεις αυτές υποβαθμίστηκαν από τα περισσότερα ΜΜΕ. Αλλά ακόμα κι αν οι φασιστικές και ρατσιστικές επιθέσεις δεν παίρνουν μεγάλη δημοσιότητα και πολλές φορές οι ειδήσεις αυτές διαστρεβλώνονται  ο καθένας που διαθέτει κριτική σκέψη και λίγο χρόνο για μια σύντομη αναζήτηση πληροφοριώνμπορεί να καταλάβει για πόσα παρεμφερή  περιστατικά βίας ευθύνονται τα φασιστοειδή και ποια είναι η στάση των κρατικών μηχανισμών.

 

ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ

 

Είναι ιστορικώς αποδεδειγμένο ότι σε περιόδους μεγάλων οικονομικών κρίσεων παρατηρείται άνοδος του φασισμού, με τρανό παράδειγμα την άνοδο του ναζισμού η οποία διευκολύνθηκε κατά πολύ από την οικονομική κρίση που προκλήθηκε στην Ευρώπη εξαιτίας του μεγάλου κραχ της Νέας Υόρκης.

Επομένως θα ήταν χαζό και αφελές εκ μέρους μας να μην αναγνωρίζουμε ότι εν μέσω οικονομικής κρίσης, η οποία μάλιστα όσο περνάει ο χρόνος εντείνεται, και έντονης καταστροφολογίας από τα κυρίαρχα ΜΜΕ ο φασισμός έχει τις πιο ευνοϊκές συνθήκες για να αναπτυχθεί και να νομιμοποιηθεί*.

Νομιμοποίηση που οι φασιστές πετυχαίνουν επικαλούμενοι ελληνοχριστιανικές αξίες για να συγκινήσουν τον λαό από την μία και εθνική ενότητα ενάντια στους κύριους υπαίτιους της οικονομικής  κρίσης και της έξαρσης της εγκληματικότητας από την άλλη. Πως είπατε; Δεν έχετε ακούσει ποτέ για σοβαρή εναντίωση των φασιστοειδών στις ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίων ετών; Συγνώμη, παρεξήγηση.. Ξεχάσαμε να διευκρινίσουμε ότι οι φασίστες μετατοπίζουν σχεδόν όλο το πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας στους μετανάστες (αναμενόμενο).

Προωθώντας λοιπόν τη ξενοφοβία και τον ρατσισμό, τους δίνεται η δυνατότητα να εμφανίζονται σαν «αγανακτισμένοι πολίτες» ή «σωτήριες δυνάμεις» που θα επαναφέρουν την τάξη και την ασφάλεια και θα υπερασπιστούν τα οικονομικά συμφέροντα της Ελλάδας, αποσπώντας έτσι  μεγάλα ποσοστά στις δημοτικές εκλογές στην Αθήνα και εκλέγοντας κατά συνέπεια δημοτικό σύμβουλο τον Μιχαλολιάκο , αρχηγό της εγκληματικής συμμορίας, Χρυσή Αυγή.

Οι εθνικιστές «συνάνθρωποι» μας όμως, ανάμεσα στην απαγγελία του εθνικού ύμνου και τις ρατσιστικές (δολοφονικές συνήθως) επιθέσεις      βρίσκουν άπλετο χρόνο για να ασχοληθούν και με πολιτικά στέκια τα οποία πλαισιώνονται από άτομα με ιδεολογία και δράσεις συγκρουόμενες με τις δικές τους. Έτσι είναι συχνό φαινόμενο οι επιθέσεις φασιστών σε ελεύθερους αυτοδιαχειριζόμενους κοινωνικούς  χώρους ,σε αντιεξουσιαστικά αλλά και αριστερά στέκια.

 

*Θεωρούμε ότι το ιδεολόγημα του νέου φασισμού έτσι όπως έχει αναπτυχθεί σε όλες τις εκφάνσεις του (αντιμεταναστευτική πολιτική των κρατών, ιδεολογικοποίηση της ασφάλειας, αστυνομοκρατία, διαχωρισμός εργατών σε ντόπιους και ξένους κ.α) αποτελεί ένα βασικό εργαλείο του καπιταλισμού για να μπορέσει να ‘’επανακάμψει’’ από την κρίση του διαχωρίζοντας εμάς τους ‘’από τα κάτω’’. Αποτέλεσμα είναι να αποπροσανατολιζόμαστε από το πραγματικό πρόβλημα που ενδιαφέρει εμάς, που είναι η υποτίμηση της ζωής μας(μειώσεις μισθών, μείωση εργασιακών δικαιωμάτων, ανεργία, καταστολή των ελευθεριών μας).

 

 

Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Οι επιθέσεις των φασιστοειδών όμως θα ήταν πολύ δύσκολα πραγματοποιήσιμες -αν όχι αδύνατες- χωρίς την πολύτιμη βοήθεια της Ελληνικής Αστυνομίας. Αν και πάντα ξέραμε ότι υπάρχει μεγάλη συμπάθεια ανάμεσα στις δυο πλευρές, οι  εξαιρετικές σχέσεις ΕΛ.ΑΣ – εθνικιστών είναι ευρέως γνωστές από τον Φεβρουάριο του 2008 όταν βγήκαν στην δημοσιότητα βιντεάκια που τους δείχνουν να συνεργάζονται άψογα μεταξύ τους(στο YouTube  Fasists attack, escored by Police forces http://www.youtube.com/watch?v=3CheGPvAHbA). Πιο πρόσφατο παράδειγμα συνεργασίας είναι οι επιθέσεις στις καταλήψεις Σκαραμαγκά και Βίλα Αμαλίας, καθώς και το πογκρόμ φασιστοειδών εναντίον μεταναστών.

Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται μέχρι και σήμερα. Κατά καιρούς έχουν δει το φως της (ιντερνετικής και εναλλακτικής κυρίως) δημοσιότητας πολλά περιστατικά όπου τα θύματα των φασιστών καταλήγουν  να διώκονται από τον νόμο, σχεδόν πάντα με την κλασσική κατηγορία της παράνομης διαμονής στην χώρα για τους «παράνομους» μετανάστες και άλλες ευφάνταστες  κατηγορίες στις υπόλοιπες περιπτώσεις.

Όμως η ΕΛ.ΑΣ δεν αρκείται μόνο στο να συγκαλύπτει τις φασιστικές επιθέσεις. Κομμάτι της στρατηγικής της είναι οι βασανισμοί(έντονη σωματική βία, βιασμοί και εξευτελισμός) κρατουμένων στα αστυνομικά τμήματα και η βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων(πρόσφατο παράδειγμα ο σοβαρός τραυματισμός του Γιάννη Καύκα και δεκάδων άλλων διαδηλωτών που ξυλοκοπήθηκαν άγρια στην γενική απεργία της 11 Μαΐου)

ΤΑ ΜΜΕ

Δεν τρέφουμε αυταπάτες, η λειτουργία των ΜΜΕ(καθώς και οι σκοποί τους οποίους καλούνται να εκτελέσουν) δεν είναι ούτε τυχαία ούτε περίεργη και αυτό διότι τα συγκεκριμένα μέσα εάν δεν λειτουργούν με αποκλειστικό γνώμονα το κέρδος, τότε σίγουρα κατευθύνονται είτε από κομματικά είτε από κρατικά συμφέροντα, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζουν τα περιστατικά φασιστικής και ρατσιστικής βίας,  αποσιωπώντας τις περισσότερες φασιστικές επιθέσεις, διαστρεβλώνοντας τα  γεγονότα  ( δολοφονικές επιθέσεις των νεοναζί μετατρέπονται σε επεισόδια μεταξύ αγνώστων) και προωθώντας την ξενοφοβία. Μέσα σε ένα κλίμα έντονης  τρομοϋστερίας και φόβου που δημιουργούν για την οικονομική κρίση τα ΜΜΕ δίνουν πάτημα στα φασιστοειδή να δρουν ενάντια στα εξιλαστήρια θύματα τους, τους μετανάστες και ενίοτε πολιτικά στέκια που εναντιώνονται με τον λόγο και την δράση τους στο υπάρχον.

Κάθε δημοσιογράφος που σέβεται τον εαυτό του βέβαια θα εκφράζει τις politically correct απόψεις του (μην τον πούμε και ρατσιστή). Αλλά  υποθάλπει συνειδητά την έξαρση της φασιστικής βίας όταν μιλάει για «αγανακτισμένους πολίτες»  που επιτέθηκαν με όπλα σε μετανάστες (γνωρίζοντας ποιοι κρύβονται πίσω από αυτές τις επιθέσεις) και στο αστυνομικό ρεπορτάζ ρωτάει τάχα από περιέργεια την εθνικότητα του δράστη-όταν ο δράστης είναι ημεδαπός μάλιστα ακολουθεί το «σίγουρα;» του δημοσιογράφου- δημιουργώντας έτσι την λανθασμένη εντύπωση ότι για όλα τα εγκλήματα ευθύνονται μετανάστες.

Αντίστοιχα δημιουργούν διαστρεβλωμένες απόψεις και για τους ελεύθερους κοινωνικούς και πολιτικούς χώρους παρουσιάζοντας τα ως χώρους διακίνησης ναρκωτικών, συνεστίασης τρομοκρατών και άλλα συνομωσιολογικά.

ΣΤΟΧΟΙ ΤΩΝ ΦΑΣΙΣΤΩΝ

πολιτικοί και κοινωνικοί χώροι

Οι πολιτικοί και κοινωνικοί αυτοί χώροι, που έχουν αποτυπωθεί (μεταξύ άλλων)  σαν στέκια ναρκομανών και τρομοκρατών στις συνειδήσεις κάποιου κόσμου εξαιτίας της προπαγάνδας των ΜΜΕ, στην πραγματικότητα είναι χώροι που παράγουν πολιτικό λόγο που εναντιώνεται στην κυρίαρχη λογική.

Οι φασιστικές επιθέσεις (και η συγκάλυψη τους) έχουν στόχο την φίμωση τους, καθώς οποιαδήποτε κραυγή ελευθερίας και αντίστασης ενοχλεί τον ύπνο τους (και αυτό δεν πάει μόνο στους φασίστες, πάει και στους κρατικούς μηχανισμούς και στα αφεντικά).

οι μετανάστες

Οι μετανάστες θύματα των φασιστών και του παρακράτους οι οποίοι κατηγορούνται για πολλά δεινά της χώρας δεν έρχονται για να εκμεταλλευτούν τους αυτόχθονες, αλλά φεύγουν από την χώρα τους λόγω της οικονομικής και πολιτικής αστάθειας(πχ Ιράκ και Παλαιστίνη). Αστάθεια που προκάλεσαν και διαιωνίζουν οι χώρες του «πρώτου κόσμου» από την εποχή της αποικιοκρατίας μέχρι τώρα την εποχή της σύγχρονης οικονομικής εκμετάλλευσης. Φαινόμενο που παρατηρείται κυρίως σε χώρες όπως η Ταϋλάνδη και πολλές χώρες της Αφρικής, που αποτελούν πηγή εξευτελιστικά φθηνού εργατικού δυναμικού για τις μεγάλες πολυεθνικές του δυτικού κόσμου.

Δεν αμφισβητούμε βέβαια ότι μια μειοψηφία των μεταναστών έχει κάποιο μερίδιο  ευθύνης για την εγκληματικότητα*. Πιστεύουμε  όμως ότι αυτό οφείλεται στη δυσμενή θέση στην οποία εισάγονται στην κοινωνία και στην αγορά εργασίας. Έχοντας την φοβία της απέλασης αναγκάζονται να πουλούν ακόμη ποιο φθηνά την εργατική τους δύναμη. Ενώ ξέρουν καλά (ειδικά όσοι δεν πληρούν τα απαραίτητα έγγραφα διαμονής) πως κανένα αφεντικό δεν θα φοβηθεί να τους ξαναστείλει στα «εφεδρικά» σώματα εργατών (ανεργία). Το πρόβλημα αυτό βέβαια, δεν λύνεται με τους τραμπουκισμούς των Ελληναράδων, ίσα ίσα εντείνεται και θα συνεχίσει να εντείνεται όσο ο κόσμος συνεχίζει να νομιμοποιεί τον φασισμό και τον ρατσισμό.

*Εγκληματικότητα για μας είναι να κλέβεις, πόσο μάλλον να σκοτώνεις, τον άνθρωπο από την ίδια τάξη με σένα και να λειτουργείς συμμορίτικα. Δεν είναι να απαλλοτριώνεις  ένα supermarket (στο οποίο αρθρώνονται εκμεταλλευτικές σχέσεις εντός του) για να καλύψεις την βασική ανάγκη της σίτισης. Δεν είναι να εναντιώνεσαι σ’αυτούς που κλέβουν όλα όσα παράγουν οι εκμεταλλευόμενοι.

Στις επιθέσεις σε μετανάστες και άτομα που κινούνται σε συγκεκριμένους  πολιτικούς χώρους δεν έχουν ευθύνη μόνο οι φασίστες. Ηθικός αυτουργός είναι και το κοινωνικό κομμάτι  που ανέχεται, αν όχι προτρέπει, τις δράσεις αυτές. Δεν γίνεται να μένουμε άπραγοι.

 

Πολλοί ίσως θεωρούν ότι η βία στην βία των φασιστών και των κρατικών μηχανισμών που την υποθάλπουν, από μόνη της έχει αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα αυτό είναι όμως μόνο βραχυπρόθεσμο και δεν συμβάλει μακροπρόθεσμα στην ουσιαστική καταπολέμηση του φασιστικού φαινομένου. Πρέπει δηλαδή να χτυπάμε την αιτία του προβλήματος κι όχι μόνο τους ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς του σαν φυσικές υπάρξεις. Για μας αναγκαία είναι και η συνεχής και ολοένα αυξανόμενη παραγωγή πολιτικού λόγου, που εναντιώνεται σε κάθε ρατσιστική και φασιστική αντίληψη, σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας μας (για παράδειγμα εργασιακοί χώροι, πανεπιστήμια, σχολεία, γειτονιές).

 

 

Να επιτεθούμε στους φασίστες και στα ιδεολογήματα του φασισμού

 

Αυτόνομο σχήμα Γεωπονίας       blog: http://a.s.g.espivblogs.net/ 24/05/2011

Leave a Reply