Κι αν τα σκουπίδια μαζεύονται η βρωμια μενει

    Από τις 24/9/2012 650 εργολαβικοί εργαζόμενοι του Α.Π.Θ. βρίσκονται σε απεργία  καταλαμβάνοντας ταυτόχρονα και το κτίριο διοίκησης του Α.Π.Θ., επειδή είναι απλήρωτοι εδώ και μήνες διεκδικώντας τα αυτονόητα: να καταβληθούν τα δεδουλευμένα, να μην μειωθούν οι μισθοί τους και να παραμείνουν όλοι στις θέσεις εργασίας τους.

Οι εργαζόμενοι με την απόφασή τους αυτή, δέχονται καθημερινά πιέσεις και τρομοκρατία:

     Από τη μία οι εργολάβοι κουνάνε την ουρά τους, όταν απεσταλμένοι απεργοσπάστες ντυμένοι απεργοί(ή και όχι!) μαζεύουν τα σκουπίδια(γιατί όχι και με την παρότρυνση της πρυτανείας),σαμποτάροντας έτσι τον αγώνα των εργολαβικών μιας και αυτά είναι ένας από τους τρόπους που έχουν για να ασκήσουν πίεση.

Κι επειδή τα αφεντικά έχουν πάντα τον τρόπο… δε μας έκανε και μεγάλη εντύπωση όταν η εργολαβία «Οικολογική ΑΕ» αποφάσισε να ασκήσει ασφαλιστικά μέτρα στους απεργούς για υγειονομικούς λόγους(για το καλό πάντα του πανεπιστημίου και των φοιτητών!).Έτσι οι απεργοί αναγκάστηκαν να βάλουν προσωπικό ασφαλείας, που σημαίνει ότι 20 άτομα δουλεύουν κανονικά 8ωρο (απλήρωτοι) για να καθαρίζουν την κεντρική τουαλέτα κάθε σχολής και τα εργαστήρια σχολών υγειονομικού ενδιαφέροντος όπως ιατρική, κτηνιατρική και οδοντιατρική.

Από την άλλη η πρυτανεία πιέζει τους εργαζομένους να ανοίξουν το κτίριο διοίκησης, απειλώντας πως δε θα ανανεώσει τις συμβάσεις τους. Η απειλή αυτή έγινε πραγματικότητα όταν 52 εργαζόμενοι από την τεχνική υπηρεσία βρέθηκαν απολυμένοι. Οι τελευταίες εξελίξεις έφεραν στις 15/11 ακόμα 316 εργαζομένους στην καθαριότητα και τη φύλαξη με ληγμένες συμβάσεις, άρα απολυμένους… Όμως τα τερτίπια της πρυτανείας δε σταματούν εδώ… Η πρόταση για επαναπρόσληψη των εργαζομένων (από την εταιρία αξιοποίησης του ΑΠΘ αυτή τη φορά, που ουσιαστικά λειτουργεί σαν μια εργολαβία) με μηνιαίες συμβάσεις και μισθό 586 ευρώ μεικτά(περίπου 480 καθαρά) έχει πέσει στο τραπέζι!

Ακόμα λασπολογεί των αγώνα των εργολαβικών με κάθε τρόπο στα Μ.Μ.Ε. όπως για παράδειγμα στις 17 του Νοέμβρη που κατηγόρησε τους εργολαβικούς ότι αυτοί ευθύνονται για την εισβολή των ΜΑΤ στο Α.Π.Θ., γιατί όπως ισχυρίστηκε με την κατάληψή τους στο κτίριο διοίκησης δεν άφησαν την πρυτανεία να κάνει επετειακή εκδήλωση για το πολυτεχνείο, που ως δια μαγείας θα απέτρεπε την εισβολή των ΜΑΤ. Βέβαια μάλλον ξέχασε ο πρύτανης ότι πέρσι που δεν υπήρχε κατάληψη στη πρυτανεία και έκανε την εκδήλωσή του, πάλι μπήκαν τα ΜΑΤ στο Α.Π.Θ. Και το απίστευτο μερικές μέρες μετά οι πρυτανικές αρχές μαζί με καθηγητές, προέδρους και κοσμήτορες σχολών και τμημάτων ζήτησαν εισαγγελική παρέμβαση, όπως και αποφασίστηκε από τον εισαγγελέα στις 27/11,  με εντολή να επέμβει η Αστυνομία, για να λήξει η κατάληψη της πρυτανείας και να συλλάβει τους απεργούς εργολαβικούς που κρατάνε την κατάληψη. Είναι ξεκάθαρο με την κίνηση αυτή ότι οι πρυτανικές αρχές προσπάθησαν (ενόψει της συνέλευσης των απεργών στις 28/11) να τους εκβιάσουν με κάθε τρόπο για να τους κάνουν  να σταματήσουν τον αγώνα τους και να υποκύψουν δεχόμενοι ότι ψίχουλα τους δώσουν. Και σαν μην έφταναν όλα αυτά ο πρύτανης σε συνεννόηση με διάφορους καθηγητές, απεργοσπάστες καθαριστές και ελάχιστους ‘‘καλοθελητές’’ φοιτητές διοργάνωσε στις 29/11 ημέρα «εθελοντικού» μαζέματος σκουπιδιών, με κάμερες από πίσω του φυσικά, για να δείξει στη κοινωνία πόσο ‘‘ενδιαφέρεται’’ για το πανεπιστήμιο. Στις 30/11 εφαρμόζεται η εισαγγελική εντολή και στις 4 τα ξημερώματα μπαίνουν τα ΜΑΤ στην πρυτανεία, συλλαμβάνοντας 11 απεργούς. Έτσι σε λιγότερο από 24 ώρες προσπάθησαν να ματαιώσουν ένα αγώνα 70 ημερών. Στις 3/12 πραγματοποιείται η δίκη των 11 συλληφθέντων απεργών και καταδικάζονται σε 8μηνη φυλάκιση με 3 χρόνια αναστολή, όπου και την ίδια μέρα αποφασίζεται από την εισαγγελία νέα παρέμβαση των ΜΑΤ.

Οι μάσκες λοιπόν πέφτουν και οι παραπάνω ενέργειες δηλώνουν  ξεκάθαρα τη στάση του πρύτανη ενάντια στους εργολαβικούς υπαλλήλους και όχι ενάντια στις εργολαβίες (όπως διατυμπανίζει). Μια στάση (που καθόλου δεν μας εκπλήσσει) μιας και το «ενδιαφέρον του για το πανεπιστήμιο» φαίνεται και από τη διαχείρισή του στα οικονομικά, όπου χρησιμοποίησε κονδύλια εκατομμύριων για να ανακαινίσει την τουαλέτα του, παρκινγκ, υποδομές για φύλαξη κ.α. , ενώ λειτουργίες όπως η λέσχη, εργαστήρια μαθημάτων, η θέρμανση και η ηλεκτροδότηση υποβαθμίστηκαν οικονομικά και ποιοτικά.

Και μια υπενθύμιση προς όλους αυτούς που τους ενοχλεί η βρώμα από τα σκουπίδια στο Α.Π.Θ.: Βρώμα είναι αυτό που ζούμε καθημερινά στην κοινωνία. Στη δουλεία μας, στο σχολειό/πανεπιστήμιό μας, και γενικότερα στις διάφορες πτυχές της καθημερινότητας μας, όπου μέρα με τη μέρα η υποτίμηση των ζωών μας εντείνεται, μέσα σε ένα καθεστώς φόβου για οποιαδήποτε αντίδραση, διάχυσης του εθνικιστικού λόγου και προώθησης φασιστικών αντιλήψεων από τα πάνω, που σκοπό έχουν το διαχωρισμό των εκμεταλλευόμενων και τη ρήψη ευθυνών σε ένα κομμάτι αυτών, όπως οι μετανάστες και αυτοί που αγωνίζονται ενάντια στην εξαθλίωση, τις σχέσεις εξουσίας και τον κοινωνικό κανιβαλισμό που επιβάλλει το καπιταλιστικό σύστημα και οι μηχανισμοί του.

Βγάζει μάτι λοιπόν, πως το να μαζεύει κανείς τα σκουπίδια τώρα είναι σαμποτάζ στον αγώνα απλήρωτων εργατών που ταυτόχρονα είναι και δικός μας:

Η  υποχρηματοδότηση της παιδείας, που είναι μέρος της υποχρηματοδότησης σε όλες τις κοινωνικές παροχές από το κράτος(βλ. υγεία), δεν πλήττει μόνο τους μισθούς των εργαζομένων αλλά και τους φοιτητές μαζί με τις οικογένειες τους μιας και παροχές που θεωρούνταν δεδομένες κόβονται, όπως τα βιβλία από το επόμενο εξάμηνο, το φαγητό που τρώμε στη λέσχη (που είναι ποιοτικά υποβαθμισμένο και δεν αργεί η στιγμή που θα το πληρώνουμε κι αυτό).

Δεν είναι λίγοι επίσης οι φοιτητές (όπως και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι) που ήδη εργάζονται σε άθλιες συνθήκες(μαύρη εργασία, ελαστικά ωράρια, χαμηλοί μισθοί), αφού οι γονείς τους είτε απολύθηκαν είτε μειώθηκαν οι μισθοί τους είτε είναι μήνες απλήρωτοι (βλ. εργολαβικούς Α.Π.Θ).

Με τούτα και με κείνα δεν είναι δα και δύσκολο να καταλάβει κανείς πως σε καιρούς κρίσης τα αφεντικά δε χαϊδεύουν αυτιά(όπως πολλοί ακόμα ίσως νομίζουν), παρά στρώνουν καλά το έδαφος για να μη μπορούμε να σηκώσουμε κεφάλι, να λέμε κι «ευχαριστώ» όταν αντί να παίρνουμε πόδι απ’ τη δουλειά, θα μας κρατάνε με όλο και λιγότερα. Κι αφού ο μισθός και η αξιοπρέπεια του καθενός μας μπαίνει εμπόδιο στην αύξηση του κέρδους για τους εκμεταλλευτές, όλοι πρέπει να πάρουμε θέση είτε με τους εργάτες είτε με τα αφεντικά(τι κι αν αυτά είναι μεγαλοεργολάβοι, τι κι αν είναι πρυτανεία ή κράτος με τα υπουργεία!).

 

 

 

Αυτόνομο Σχήμα Γεωπονίας

 

Leave a Reply