Αυτόνομο σχήμα Γεωπονίας *reloaded

Αυτόνομο σχήμα Γεωπονίας *reloaded

 

Το μόνο σίγουρο είναι ότι κανείς μας δεν είναι ευχαριστημένος με οσα συμβαίνουν γύρω του. Οι καταστάσεις που βιώνουμε καθημερινά δε χρειάζεται να ειπωθούν λεπτομερώς ­­ Οι χαμηλά αμειβόμενοι εργαζόμενοι ή άνεργοι του οικογενειακού (και ευρύτερου) κύκλου μας, η εξάπλωση του φασισμού, η πολύπλευρη και αυξανόμενη καταστολη αποτελούν κοινά παραδείγματα.

Η φτωχοποίηση και η υποτίμηση των ζωών μας, αντίθετα με την κυρίαρχη αφήγηση (όπως αυτή εκφράζεται από την τάξη των αφεντικών και τους εντολοδόχους της), δεν αποτελεί παρένθεση που σύντομα θα κλείσει και θα ακολουθηθεί από την περιβόητη «ανάπτυξη». Η κρίση δεν είναι ελληνική και αποτέλεσμα των «τεμπέληδων» εργαζομένων αλλά είναι παγκόσμια και αναπόφευκτο προϊόν του καπιταλιστικού συστήματος.

Το δημόσιο πανεπιστήμιο -άμεσα εξαρτώμενο από την κρατική χρηματοδότηση- δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστο από την γενικότερη κατάσταση. Η περικοπή των χρηματικών ροών οδήγησε στα κενά ακαδημαϊκών, στις απολύσεις διοικητικών υπαλλήλων, στην ιδιωτικοποίηση των δομών φοιτητικής μέριμνας (σίτιση/στέγαση/συγγράμμα-τα) κ.τ.λ. Αρνούμενοι να υιοθετήσουμε τις ρητορίες περί ΄΄εξυγίανσης΄΄ της τριτοβάθμιας (και όχι μόνο) εκπαίδευσης, αντιλαμβανόμαστε την υποβάθμιση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων ως κομβική στρατηγική του κράτους.

Από την σκοπιά μας, η φοίτηση εκτός από μία διαδικασία ακαδημαϊκής ανάπτυξης δεν μπορεί να νοηθεί ξέχωρα από τη συμμετοχή στα κοινά. Δηλαδή τη δραστηριοποίηση σε συλλογικά πλαίσια με στόχο ένα ζωντανό και ανοικτό πανεπιστήμιο όπου θα εδράζονται πολιτικές και πολιτιστικές ομάδες (μέσω συνελεύσεων, εκδηλώσεων – συζητήσεων, προβολή ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, συναυλιών κ.α.). Αντιτιθέμαστε στα κλειδώματα των σχολών, την επέμβαση της αστυνομίας με πρόσχημα την εγκληματικότητα (η οποία αποτελεί παράγωγο στρατηγικών κινήσεων του κράτους ) αντιλαμβανόμενοι ότι τέτοιου είδους πρακτικές μετατρέπουν το πανεπιστήμιο σε ένα  «αποστειρωμένο» χώρο παροχής επιστημονικής γνώσης και διαμόρφωσης μονοδιάστατων εξειδικευμένων εργατών (ή εξειδικευμένων άνεργων στην προκειμένη) χωρίς κριτική/πολιτική σκέψη. Συλλογικά, λοιπόν, και μόνο μπορούμε να δώσουμε απαντήσεις στα κοινά μας προβλήματα.

Οι υπάρχουσες παρατάξεις δε βοήθησαν στη μαζικοποίηση των συλλογικών διαδικασιών, είτε εξ’ αρχής υπονομεύοντας τις διαδικασίες αυτές με μόνο μέλημά τους τα πάρτι και τις σημειώσεις για να περάσουν το μάθημα, προσπαθώντας έτσι να μετατρέψουν τους φοιτητικούς συλλόγους σε απολιτίκ και τους φοιτητές σε απαθείς, βοηθώντας έτσι καλύτερα στην εφαρμογή της υπάρχουσας πολιτικής, είτε αποθάρρυναν και απογοήτευσαν τους φοιτητές με τις κομματικές τους αναφορές και που εν τέλει οδήγησαν στη απαξίωση του φοιτητικού συνδικαλισμού και κατά συνέπεια του φοιτητικού συλλόγου.

Θεωρούμε για τους παραπάνω λόγους σημαντική την ύπαρξη ενός φοιτητικού σχήματος που η λειτουργία και η δράση του θα διέπεται από τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

 

Άμεση Δημοκρατία / Ισότιμη συμμετοχή στη λήψη μίας απόφασης.

Αντί-Ιεραρχία / Έλλειψη ιεραρχικών δομών στα πλαίσια του σχήματος.

Αντί-Εκλογική θέση / Δε συμμετέχουμε στις εκλογές καθώς προτάσσουμε τη συλλογική δράση απέναντι στην αντιπροσώπευση και στους «ειδήμονες» που αποφασίζουν για εμάς, χωρίς εμάς.

 

Στόχος μας είναι η δράση στο Πανεπιστήμιο, όπου με πρόταγμα τον αδιαμεσολάβητο αγώνα, θέλουμε να συμβάλουμε στην αναμόρφωση των συλλογικών διαδικασιών (π.χ. Γενική Συνέλευση Σ.Φ.) και στη βελτίωση των συνθηκών φοίτησης, υπερασπίζοντας δικαιώματα και κεκτημένα. Ωστόσο, πιστεύοντας ότι η δράση μας δε δύναται να περιοριστεί­­ σε στενά συντεχνιακά πλαίσια, επιδιώκουμε τη σύνδεση με αγωνιζόμενα κομμάτια της κοινωνίας, δείχνοντας αλληλεγγύη σε όποιον αντιστέκεται (καταληψίες μαθητές – φοιτητές, απεργούς εργάτες, εξεγερμένους μετανάστες κ.α.) .

 

Καλούμε όσους και όσες μοιράζονται παρόμοιες ανησυχίες να αγωνιστούν μαζί μας μακριά από κομματικές αυθεντίες και καθοδηγήσεις.

 

 

                                                                                                                          Email: asg@lists.espiv.net

Leave a Reply